Smrekový sirup

tvorba domacich majstrov

Začiatkom apríla sa začína obdobie vhodné na zber smrekových výhonkov. Môžete si z nich vyrobiť voňavý zdravý sirup, ktorý pomáha pri chronickom kašli, slabej imunite a reumatických bolestiach.

Zber

Mladé smrekové výhonky sú dlhé maximálne 5 cm a ide o zelené časti na koncoch konárov. Zbierame ich v apríli a v máji, ideálne dopoludnia a za slnečného počasia.

Ingrediencie na dve 0,7 l fľaše sirupu:

  • 1,5 kg mladých výhonkov zo smrekových vetvičiek,
  • 1,5 kg trstinového cukru,
  • 3 citróny,
  • 1,5 l vody.

Postup

  1. Čerstvé smrekové výhonky opláchneme, vložíme do hrnca a pridáme citróny pokrájané na kolieska. Zmes zalejeme vodou a povaríme 20 – 30 minút v hrnci zakrytom pokrývkou. Bez povarenia by sa výhonky veľmi nevylúhovali a živiny z nich by neprešli do vody.
  2. Uvarenú zmes necháme 24 hodín lúhovať na okne. Potom ju precedíme cez plátienko a poriadne vytlačíme všetku šťavu. Do šťavy pridáme cukor a za stáleho miešania varíme a odparujeme vodu. Tým sirup pomaličky tuhne. Takto by sme ho mali variť približne hodinu.
  3. Horúci sirup prelejeme do zaváraninových pohárov. Zavrieme ich a prevrátime hore dnom. Takto ho necháme chladnúť do druhého dňa.
  4. Hotový smrekový sirup by mal byť načervenalý, má mať príjemnú chuť a vôňu.

Ingrediencie na nevarený smrekový sirup:

  • mladé smrekové výhonky,
  • kryštálový cukor, trstinový cukor, alebo kokosový cukor, ak chcete vyrobiť raw verziu,
  • citróny.

Postup

  1. Najskôr si očistite výhonky prepláchnutím v studenej vode. Takto ich zbavíte nečistôt a chrobákov. Potom ich nasypte do uzatvárateľnej nádoby vo vrstve asi 5 cm. Zasypte ich centimetrovou vrstvou cukru a položte na ne tri kolieska citrónu. Opakujte päťcentimetrovú vrstvu výhonkov, centimeter cukru a kolieska citrónu až kým nenaplníte nádobu.
  2. Potom nádobu uzavrite a postavte na slnečný parapet. Nechajte ju tam dva až tri týždne.
  3. Po čase sa vytvorí hustá šťava. Prelejte ju cez plátienko, čím ju scedíte. Hotový sirup skladujte v chladničke.

Skladovanie

Hotový sirup skladujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste, ideálne v chladnej komore. Nie je vhodné dávať ho do chladničky, pretože by sa mohol zakaliť, ale ak sa pre toto skladovanie predsa len rozhodnete, je to vhodnejšie ako skladovať ho voľne na kuchynskej linke. Vydržať by mal približne mesiac.

Nevarený sirup je naopak potrebné skladovať v chladničke, taktiež maximálne mesiac.

Účinky

  • Rozpúšťa hlieny, a tak uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie.
  • Zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín a svalov, rovnako ako zápaly šľachovej pošvy.
  • Mladé smrekové výhonky obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Vďaka tomu posilňuje imunitu a pôsobí preventívne pri nachladení.
  • Tento sirup je veľmi vhodný na chronický kašeľ.

Dávkovanie

V prípade akútneho ochorenia dýchacích ciest alebo prechladnutia či chrípky môžeme užívať čajovú lyžičku sirupu štyrikrát denne. Ako prevenciu ho užívame každé ráno po dobu dvoch týždňov, postačí jedna lyžička. Potom si doprajeme dvojtýždňovú pauzu a kúru na podporu imunity môžeme zopakovať.

Zdroj: / Liečivý a chutný smrekový sirup z mladých výhonkov: slunecnyzivot | yummybaker

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *